Akcije


Završeni 17. Brđanski susreti Saveza izviđača Hrvatske

U gradu Lepoglavi su od 13. do 15. rujna održani 17. Brđanski susreti Saveza izviđača Hrvatske na kojima je sudjelovalo oko 170 izviđača iz cijele Hrvatske. Susreti su otvoreni u subotu, 14. rujna, na svečanosti na kojoj su dobrodošlicu brojnim okupljenim izviđačima poželjeli domaćini susreta – Odred izviđača Lepoglava te čelni ljudi Varaždinske županije i Grada Lepoglave. Uime Grada Lepoglave prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač istaknuvši da je Lepoglava ponosna na rad Odreda izviđača te je pohvalio rad izviđača s djecom i mladima.
Prilikom otvorenja 17. Brđanskih susreta gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je Sporazum o suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske čime je za Grad Lepoglavu započeo proces stjecanja statusa Grada prijatelja izviđača. Dopredsjednik Saveza Bojko Kukić pojasnio je da se navedeni status dodjeljuje gradovima koji daju podršku odredima izviđača koji djeluju na njihovu području.
Susrete je otvorio dožupan Varaždinske županije Robert Vugrin koji je izrazio zadovoljstvo što se Susreti događaju u lepoglavskom kraju uz poruku izviđačima da i nadalje rade na razvoju izviđačkog pokreta.
Otvorenju 17. Brđanskih susreta nazočio je i Jordan Barjaktarov iz Svjetske skautske organizacije te načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško.

Nakon otvorenja sudionici su krenuli na edukativnu stazu na kojoj su se upoznali s tradicijskim obrtima i kulturnim znamenitostima Lepoglave, Bednje, Trakošćana, Višnjice, Donje Voće i Klenovnika. Uz gastroprezentaciju i zabavni program sudionici su se družili u Višnjici, a Susreti su završeni u nedjelju u Trakošćanu uz izvedbu Bednjanske svadbe KUD-a „Josip Genc“. Susrete je zatvorila predsjednica SIH-a Lidija Pozaić Frketić.

Organizatori Susreta – Odred izviđača Lepoglava – ovim putem zahvaljuju svim sponzorima, donatorima i ljudima dobre volje koji su pomogli u organizaciji i provedbi i na taj omogućili da izviđači iz našeg kraja odu s lijepim uspomenama.

https://www.facebook.com/Odred-izvi%C4%91a%C4%8Da-Lepoglava-513488058766972/photos/?tab=album&album_id=2445394542242971

https://www.facebook.com/Odred-izvi%C4%91a%C4%8Da-Lepoglava-513488058766972/photos/?tab=album&album_id=2445313925584366

Od 26. do 28.4.2019. godine 24 člana odreda sudjelovala su na proljetovanju u Planinarskoj kući Scout na Žumberku. Vrijeme nam je bilo malo prohladno, sa laganom kišom, ali kako mi volimo reći – KIŠA LIJE, IZVIĐAČ SE SMIJE. Uglavnom, na jako lijepom i bajkovitom mjestu smo se dobro zabavili, a kako nam je bilo, pogledajte na fotkama.

https://www.facebook.com/513488058766972/photos/pcb.2198082940307467/2198118060303955/?type=3&theater

Fotografija Odred izviđača "Lepoglava".

Ove godine na zimovanje smo otišli u prekrasnu planinarsku kuću Belecgrad. Belec  se smjestio u južnom podnožju planine Ivanščice, podno ruševina srednjovjekovne utvrde Belecgrad, a krasi ga nadaleko poznata barokna crkva sv. Marije Snježne. Krenuli smo u četvrtak u ranim jutarnjim satima te smo tamo bili do nedjelje. Ove godine nas je bilo 30 i imali smo dva jata poletaraca na što smo posebno ponosni. Usvojili smo vještine Domaćin, Likovnjak i Sportaš. Pravilno razvrstavali otpad. Upoznali smo različite tipove vatrišta. Otkrivali tragove životnja u snijegu, te pješačili do utvrde Belec. Utvrda je smještena na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 580m. Posebno su strme padine sa sjeverne i istočne strane brda, a južna je tek neznatno blaža. Stoga je pristup bio moguć jedino sa zapadne strane. Iako nismo imali snijega da možemo sanjkati, bilo ga je taman toliko da možemo uživati u prekrasnoj prirodi koja nas je okruživala.  Jedva čekamo slijedeću takvu aktivnost  :-)

Više fotografija možete pogledati OVDJE

.

Od 1951. godine, 19. svibnja u Hrvatskoj se obilježava Dan izviđača. Tom su prilikom najmlađi članovi Odreda izviđača Lepoglava uz pratnju brđanki posjetili Dječji vrtić Lepoglava gdje su s polaznicima vrtića odigrali nekoliko zanimljivih i zabavnih izviđačkih igara.

Uz to, proteklog je vikenda Odred sudjelovao i na 12. Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske koje se održalo u Zagrebu, a koje je okupilo 800-tinjak sudionika iz cijele Hrvatske. Tematski okvir ovogodišnjeg Zborovanja bio je Zelene tehnologije – ekološki razvoj i zaštita prirode pa su tako sudionici mogli sudjelovati na različitim zanimljivim radionicama – od izrade aparata za korištenje obnovljivih izvora energije, izrade zdravog lunch paketa za izlete do recikliranja i zaštite okoliša. Osim edukativnih radionica, organizirane su različite sportske igre, večernji zabavni program te posjeti zagrebačkim muzejima. Iz Odreda izviđača Lepoglava na Zborovanju su sudjelovala 22 člana od čega najviše pčelica i poletaraca koji se na taj način dodatno motiviraju za bavljenje izviđaštvom.

Naši dragi poletarci i pčelice u svoje su quipose upisali još jedan vrh iznad 1000 metara. Uz pomoć izviđača, istraživača i dvije brđanke popeli su se na Sljeme. Na putu do vrha prošli su preko Horvatovih 500 stuba, zavirili u špilju Medvednicu te nakon gableca na odmorištu Srnec nastavili s usponom. Na vrhu Zagrebačke gore počastili su se sladoledom i dobili dodatnu energiju za loptanje na Činovničkoj livadi i silazak do Hunjke.

Dvije ekipe našeg Odreda sudjelovale su na Kriškom orijentacijskom takmičenju. Ekipi Simpsoni u mlađoj kategoriji ovo je bilo prvo veliko izviđačko natjecanje. Osvojili su 12. mjesto, ali su pokazali  i dokazali da se u kratkom pripremnom razdoblju može puno naučili. Od njih imamo velika očekivanja u budućnosti. Ekipa Zagor u starijoj kategoriji također je imala brucoše u  svom sastavu pa im nije bilo lako konkurirati puno starijim i iskusnijim ekipama. Plasman na 13. mjesto solidan je rezultat i dobra škola za iduća natjecanja. priprema za DION već su počele!

Akcija Odreda izviđača „Lepoglava“, pod nazivom „IZVĐAČI UZ TIHOMIRA“
Iako ima samo 14 godina, Tihomir Kudeljnjak iz Donje Višnjice već se tri godine bori s tumorom jetre. Liječnici specijalisti iz zagrebačke Klinike za dječju kirurgiju u Klaićevoj i Kliničke bolnice Dubrava dječaku su tri puta morali odstraniti tumor, a posljednji operativni zahvat obavljen je početkom ove godine. Roditelji hrabrog dječaka, koji je dosad prošao 11 kemoterapija, nadaju se da je bolest ovaj put doista i nestala. No, Tihomira i dalje moraju svaki tjedan najmanje tri puta voziti u Zagreb na terapije i kontrole.

Za Tihomira i njogovu obitelj ove godine članovi odreda pokrenuli su HUMANITARNU akciju “ IZVIĐAČI UZ TIHOMIRA“. Svi članovi, uzrasta od 7 godina pa nadalje u koje spadaju poletarci,pčelice,izviđači,planinke,istraživači i brđani izradili su božićne ukrase i adventske vijence koje će prodavati i istovremeno prikupljati priloge za Tihomira. Sav nakit napravljen je ručno, od prirodnih i umjetnih materijala, na dvijema radionicama koje su se održavale subotama u prostorijama odreda izviđača Lepoglava i prostorijama TKIC-a u Lepoglavi. Izviđači (skauti) su pokret za djecu i mladež, a u ostvarivanju ciljeva i programa im pomažu odrasli članovi organizacije. Izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode , druženjem (socijalizacijom djece) i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civiliziranom svijetu, tako i u divljini. Temeljna načela izviđačke organizacije spada i Sudjelovanje u razvoju društva, uz priznavanje i poštivanje dostojanstva drugog čovjeka , te zakon Izviđač poštuje roditelje i starije, a pomaže mlađima i slabijima , vođeni istim izviđalči rade, uče i zabavljaju se pomažući drugima, za dobrobit svih nas. Molimo sve koji se mogu i žele odazvati na ovu HUMANITARNU akciju da nas posjete na štandovima po rasporedu :
Lepoglava – Ispred kioska TISKA u subotu 27.studenog 2010. od 09:00 do 13:00 sati Ispred crkve B.D.Marije u Lepoglavi nedjelja 28.studenog za vrijeme svetih misa
Ivanec – na „ivanečkoj špici“ ispred KONZUMA u subotu 27.studenog 2010. od 09:00 do 13:00 sati
Želite li pomoći Tihomiru, možete to učiniti uplatom na njegov žiro-račun 3114261647 otvoren u Zagrebačkoj banci.

HVALA!
„JEDNOM IZVIĐAČ, UVIJEK IZVIĐAČ“
POZIVAJU VAS ČLANOVI ODREDA IZVIĐAČA LEPOGLAVA

Tatjana Jurić
Načelnica odreda

Slike sa radionice